967 In memoriam Georges De Schrijver S.J. (1935-2016)
Redactie

D R I F T

970 Ovenhandschoenen
Wil Derkse

A R T I K E L E N

972 Zo leerde ik Santa Lucía kennen
Mario Coolen
Santa Lucía Cotzumalguapa ligt aan de tropische zuidkust van Guatemala. Na een staking op de suikerrietplantages in februari 1980 namen grootgrondbezitters en leger wraak. Meer dan honderd mannen en vrouwen die aan de staking hadden deelgenomen, werden vermoord of opgepakt om voorgoed te verdwijnen. Na jaren van zwijgen verbreken de nabestaanden de stilte rond deze massamoord. Zij vertellen de verhalen van hun verdwenen geliefden en maken hun zaak aanhangig bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens.
981 Het kwaad, banaal of radicaal?
Hans Achterhuis
De aanvankelijk grote schok die Hannah Arendt teweeg bracht met haar reportage over het Eichmannproces, door in relatie tot zijn optreden tegen de Joden van ‘de banaliteit van het kwaad’ te spreken, lijkt uitgewerkt. De kritieken van Cesarani en Stangneth zouden hebben aangetoond dat zij zich zowel in de figuur van Eichmann als in het door hem aangerichte kwaad vergist zou hebben. Een herlezing van zowel de kritieken als het werk van Arendt zelf maakt echter duidelijk dat wij ons niet zo snel kunnen afmaken van een misschien te pijnlijke en confronterende visie op het menselijke kwaad.
989 Een welkome bries. Georges-Didi Huberman over ‘Ninfa fluida’
Bart Loos
Niet de eeuwigheid ontroert ons, maar het vluchtige, wat te snel voorbij vliet om het te grijpen maar juist daardoor ons verlangen vasthoudt. Het is de schoonheid van de nimf, die ons verblindt in haar kortstondige jeugd, maar ons met zielenpijn achterlaat wanneer ze is vervlogen, als alleen haar geur nog achterblijft in de lakens, in de schelpen op het strand. Naar haar speurt Georges Didi-Huberman in zijn kunsthistorisch essay Ninfa fluida. Essai sur le drapé-désir (2015).
997 Paaps kluizenaarsrijk
Pieter-Jan Buyle
Het land heeft een mystiek aura gekregen: Tibet, gelegen in de hoogste bergketen ter wereld, schijnt zowel letterlijk als figuurlijk boven de rest van de wereld verheven te zijn. Tibet en zijn cultuur zijn bijna synoniem geworden voor ‘transcendent’. Maar de projectie van allerlei mythes en fantasieën op dit land is niet onschuldig. Net als bij demonisering zouden we ons bij idealisering de vraag moeten stellen hoe en waarom dit gebeurt. Politieke beweegredenen lijken hierin een belangrijke rol te spelen.
1006 Hugo Claus en de antipsychiatrie. Een alternatieve leeswijze van De verwondering
Andreas Van Rompaey
De ideeën van de antipsychiatrische beweging werden omstreeks de jaren zestig en zeventig niet alleen door artsen en filosofen geformuleerd, ze zijn ook terug te vinden in cultuuruitingen van die tijd. Neem de roman De verwondering van Hugo Claus. Dit werk roept vragen op bij de praktijken gangbaar in de toenmalige psychiatrie. Het hoofdpersonage belandt in een instelling waar het personeel controversiële technieken toepast om het eigen gezag te rechtvaardigen.

F O R U M

1016 ‘Volksmoord is volksmoord’
Annemarié van Niekerk
1021 Een pleidooi tegen uitsluiting. Over Tegen de stroom van Ernst Hirsch Ballin
Herman Simissen

P O D I U M

1026 I, Daniel Blake. Woede, waarheid en aanklacht in de nieuwe film van Ken Loach
Ivo De Kock
1032 Het Kind van het Vuur. De nostalgie van Jef Geeraerts
Clara Bolle

B O E K E N

Carel van Schaik en Kai Michel, Het oerboek van de mens. De evolutie en de Bijbel * Marjo Korpel en Johannes de Moor, Adam, Eva en de Duivel. Kanaänitische mythen en de Bijbel * Aurelius Augustinus, Onze wereld in wording. Beschouwingen bij de Bijbelse scheppingsverhalen * Alain de Botton, Weg van liefde * Hans Thijssen, Wat filosofen weten. Over het verlangen naar geluk en de honger naar kennis * Paul van der Heijden e.a., Romeinse wegen in Nederland * Joachim Pohlmann, Een Unie van het Eigen * Jeroen Dera, Sarah Posman en Kila van der Starre (red.), Dichters van het nieuwe millennium. Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw * Ausonius, Lied van de Moezel & Cupido aan het kruis. Vertaling Patrick Lateur * Benno Barnard, Escaut! Escaut! Franstalige Vlaamse schrijvers rond 1900. Naglans van een dode wereld * Dirk Rochtus, Turkije. De terugkeer van de sultan.