D R I F T

867 Ars moriendi
Joris Gerits
869 De doodskreet als ultieme ode aan het leven. Kanttekeningen bij het aristocratisch vitalisme van Pierre Zaoui
Bart Loos
De Franse filosoof Pierre Zaoui schreef met La traversée des catastrophes. Philosophie pour le meilleur et pour le pire (2010) een genuanceerd, ontroerend betoog over de vraag hoe de lijdende mens zich vanuit een atheïstische levensvisie tracht staande te houden wanneer ziekte en dood zijn pad kruisen, wetende dat al te simplistische leerstellingen hun overtuigingskracht verliezen wanneer het noodlot van nabij toeslaat. Toch lijkt Zaoui de angst voor de dood veeleer te versterken dan te verzachten.
879 Vlucht naar Arras. Saint-Exupéry’s verkenning van het mens-zijn
Stefan Waanders
Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat Antoine de Saint-Exupéry de dood vond. Van een verkenningsmissie op 31 juli 1944 keerde hij niet meer terug. Over een andere gevaarlijke verkenningsvlucht vier jaar daarvoor schreef hij een boek van zeldzame klasse: Pilote de guerre. In het aangezicht van de dood komt de schrijver innerlijk tot een indringende verkenning van het mens-zijn, wat het boek ver uittilt boven de gebruikelijke oorlogsliteratuur.
891 Piketty, tussen sprookje en apocalyps
Stefaan Marysse
Er is geen Franse econoom die sneller internationale bekendheid bij een ruimer publiek heeft verworven dan Thomas Piketty, met zijn vuistdikke werk Le Capital au XXIème siècle. Vooral in de VS, waar de ongelijkheden van vermogen en inkomen extremer zijn, is zijn analyse van de systematische toename van ongelijkheid aangeslagen. Maar ook in Europa zou de naoorlogse periode van de welvaartsstaat met krimpende ongelijkheid een uitzondering zijn geweest op de regel dat het kapitalisme een ingebouwde tendens heeft tot toenemende ongelijkheid op de lange termijn. Dit hoeft volgens Piketty niet fataal te zijn; een weloverwogen politiek zou deze tendens kunnen ombuigen.
902 Onrust in de Nederlandse boekensector
Carlo Van Baelen
De berichtgeving over de Nederlandse boekensector was de afgelopen jaren erg zorgwekkend. Faillissementen, ontslagen, fusies, sluitingen van boekhandels, dalende verkoopcijfers, een focus op top-10-titels, afstoting van deelfondsen… Wat zal dit alles voor lezers gaan betekenen?
913 Zuid-Amerika: een situatieschets. Deel 2. Venezulela en Peru
Luk Corluy
Tijdens het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw onderging Zuid-Amerika een politieke verschuiving naar links. Voor grote groepen van de bevolking leek dit hoopgevend. Ondertussen worden verscheidene landen echter getroffen door golven van sociale onrust. Vorige maand besprak de auteur de situatie in Brazilië, Argentinië en Chili, in dit artikel gaat hij in op Venezuela en Peru.

F O R U M

924 Brief aan een dode
Harold Polis
931 Nadine Gordimer, die klein reus van die Suid-Afrikaanse letterkunde (1923-2014)
Annemarié van Niekerk
936 Generatiewissel met wapengekletter: Hermans versus Helman
Michiel van Kempen

P O D I U M

940 Last post, lost past. Dichters van nu over oorlog
Joris Gerits
947 Een cultuurpolitiek en een theaterfestival
Klaas Tindemans

B O E K E N

Christian de Borchgrave, Les jésuites et le mouvement flamand. Histoire d’un engagement tardif mais virulent * Martin Heidegger, De vraag naar de techniek * Gerard Visser,Heideggers vraag naar de techniek. Een commentaar * Jeffrey Grove (red.), Michaël Borremans. As Sweet as it Gets * Roel Vande Winkel en Dirk Van Engeland, Edith Kiel & Jan Vanderheyden. Pioniers van de Vlaamse film * Edith Kiel, Jan Vanderheyden en de Vlaamse volksfilm. De witte. Alleen voor U. Schipperskwartier.