579 Libië en de turbulente oliemarkten: zwanenzang van het petroleumtijdperk? 
Thys van de Graaf
De oliemarkten worden geplaagd door een turbulentie die ongezien is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. De wortels van dit atavisme reiken veel dieper dan de politieke onrust in Libië en de rest van de Arabische wereld. Op de achtergrond spelen enkele langetermijntrends mee die het aangezicht van het mondiale energielandschap langzaam maar zeker veranderen. Naarmate deze tektonische verschuivingen zich doorzetten, zullen we almaar meer worden geconfronteerd met hoge olieprijzen.
590 De Tea Party-beweging. Een oude Amerikaanse traditie, een nieuw verschijnsel
Andrew Winnick
Sinds haar start, bij de verkiezingscampagnes voor Huis en Senaat in het najaar van 2008, heeft de Tea Party-beweging op de Amerikaanse politiek een opmerkelijke invloed uitgeoefend. In november 2012 zullen er nieuwe presidentsverkiezingen zijn. Naar verwachting zal de Tea Party-beweging aan de meeste voorverkiezingen deelnemen en proberen kandidaten aan te wijzen die haar voorkeur genieten. Wat kan dit betekenen? Voor een goed begrip van de rol van de Tea Party-beweging is het belangrijk de oorsprong ervan na te gaan en te beseffen dat zij drie verschillende lagen of elementen kent.
603 Een ongewenste overlevende. Ada Lessing en de Volkshogeschool Hannover
Herman Simissen
Ada Lessing was de mede-oprichter van de Volkshogeschool Hannover en gaf tussen 1918 en 1933 met veel succes leiding aan deze instelling. Zij werd tijdens het Derde Rijk uit haar functie gezet, maar wilde na de Tweede Wereldoorlog haar werk weer hervatten. Zij bleek niet meer welkom in haar oude werkkring. Wat was hiervan de achtergrond?
616 Mutatie of barbarij? De cultuuranalyse van Alessandro Baricco
Guido Vanheeswijck
Tussen mei en oktober 2006 publiceerde de Italiaanse romancier, muziekcriticus en essayist Alessandro Baricco elke week een bijdrage voor de krant La Republicca. De dertig bijdragen – geconcipieerd als afleveringen van een feuilleton over uiteenlopende facetten van de evolutie die de westerse cultuur momenteel doormaakt – werden gebundeld in het boek De barbaren, dat in 2010 verscheen in Nederlandse vertaling. Het boek, intussen in Nederland een heuse bestseller, is een ‘eigentijds’ pareltje van cultuuranalyse.

F O R U M

627 De orde der dingen
Pieter Anton van Gennip
632 Draadloos RSA (8). Sal die ‘ware’ Jood, kerk en bevrydingsbeweging asseblief opstaan?
Gerrit Brand
639 Horen godsdienst en zedenleer in het middelbaar onderwijs?
Jacques De Visscher
643 Pluralistisch onderwijs en culturele identiteit
Marc Verminck

P O D I U M

648 ‘Biecht van een kardinaal’ en de zin van verhalende fictie
André Cnockaert
652 Het leven van Karel van de Woestijne
Manu van der Aa

B O E K E N

M. De Kesel, Goden breken. Essays over monotheïsme * A. Jobsen, Numeri, deel 2 * T. Beattie, De nieuwe Atheïsten * L. Neve, Paul Delvaux. De bronnen van het oeuvre * A. Tilroe, De ja-sprong. Naar een nieuwe vitaliteit in de kunst * J. Goud (red.), Het leven volgens Arnon Grunberg. De wereld als poppenkast * A. Fierens, Nooit worden wij ergens uitgenodigd * T. Wieringa, Ga niet naar zee * T. Judt, De geheugenhut * F. Meijer, De Middellandse Zee. Een persoonlijke geschiedenis.