963 Tolstoj en de grote levensvragen 
Jeroen Vanheste
Dit jaar wordt de honderdste sterfdag van Leo Tolstoj herdacht. Tolstoj is vooral bekend als de auteur van Oorlog en vrede en Anna Karenina, maar schreef naast deze twee epische romans ook talrijke verhalen, novellen en religieuze en filosofische verhandelingen. In zijn artikel bespreekt Jeroen Vanheste hoe Tolstojs leven en werk bepaald werden door een voortdurende spanning tussen de levenskunstenaar en de moralist in Tolstoj.
976 De acteur ontmaskerd? De mens in de Fabula de homine van Juan Luis Vives 
Erik De Bom
De Italiaan Pico della Mirandola (1463-1494) werd beroemd om een rede die hij nooit heeft gehouden: de Rede over de menselijke waardigheid. De Spaans-Nederlandse humanist Juan Luis Vives (1492-1540) liet zich door deze redevoering inspireren en schreef een elegant werkje: de Fabel over de mens. Is Pico’s rede nog bij een relatief groot publiek bekend, nagenoeg niemand kent Vives’ fabel. Toch verdient deze tekst het om onder het stof vandaan gehaald te worden; hij biedt een ideale kennismaking met het onderwerp van de menselijke waardigheid dat tijdens de Renaissance zo populair was. Tegelijkertijd legt Vives andere accenten dan zijn Italiaanse voorganger.
988 I’m bored today 
Hessel Zondag
Verveling is vandaag de dag een dominant levensgevoel dat ontstaat omdat men alle levenszin aan zichzelf wil ontlenen. Een beroep op andere instanties dan het zelf wordt als ‘niet echt’ en suspect beschouwd. Echter, aan het zelf valt moeilijk zin te ontlenen, het zelf is daarvoor te gefragmenteerd en te onstabiel. Pogingen tot zinbeleving die uitgaan van het zelf eindigen daarom in verveling
997 Over het schandaal en schandalen 
Brendan Callaghan
Krantenkoppen over seksueel misbruik in de katholieke kerk legden over de volle breedte een verband tussen het verplichte celibaat en de manier waarop de katholieke kerk met de beschuldigingen is omgesprongen. De auteur, een psycholoog, kijkt nauwgezet naar deze facetten van een tragische situatie, en vraagt zich af hoe de kerk in zo’n spiraal van lijden, verraad en angst terechtgekomen is.

F O R U M

1009 Reacties op seksueel misbruik in katholiek Nederland. Een momentopname
Paul Begheyn
1013 Radeloos, reddeloos, redeloos
Pieter Anton van Gennip
1018 Beloofd is beloofd
Katrien Schaubroeck

P O D I U M

1022 Een vitale melancholicus. Wiel Kusters’ portret van Pierre Kemp
Stijn Vanclooster
1027 Woorden als daden. Henk Oosterling herwaardeert vakmanschap
Erwin Jans
1032 Van Galenus tot Linnaeus. Over antieke sappen en moderne rassen
Toon Van Houdt

B O E K E N

M. Draguet, Het symbolisme in België * J. Saramago, Kaïn * W. Huijser en P. Pierik (red.), Britain, Issue 1.