D R I F T

963 Zeg nooit ‘compromis’ tegen een synthese
Ludo Abicht
965 Palliatieve zorg en euthanasie: vijanden, buren of vrienden?
Marc Desmet
Lente 2013. De Vlaamse media worden gekleurd door een senaatsdiscussie over een ‘verfijning’ – zeg maar uitbreiding – van de Belgische euthanasiewet (2002) naar minderjarigen en personen met verworven wilsonbekwaamheid. Streven vroeg de auteur: waarin lijken euthanasie en palliatieve zorg op elkaar? Groeien ze naar elkaar toe? Waarin verschillen ze als men naar de motiverende (ideologische) achtergrond kijkt? En hoe kan men daar een oordeel over vellen?
981 Van Walden tot Jikhat. Thoreau, Van Eeden, Skinner en Oz over reële en virtuele utopische gemeenschappen
Ludo Abicht
Waarom is de grote meerderheid van de utopische communes en woongemeenschappen in Noord-Amerika en Europa ondanks alle goede bedoelingen en verheven theorieën eigenlijk mislukt? Op talloze manieren en op vele plaatsen bouwden mensen die zich in de dominante cultuur onbehaaglijk voelden aan alternatieven. Maar onderlinge naijver, jaloezie en relationele spanningen, sektarisme, en interne discriminatie en onderdrukking bleken totnogtoe fnuikend.
991 De lieve opvolger van Sade. Over Casanova
Paul Pelckmans
De gedenkschriften van Giacomo Casanova (1725-1798) verschenen dit voorjaar voor het eerst in een volledig tekstgetrouwe uitgave. Tot dan moesten we het stellen met een sterk bewerkte versie, die in de vroege negentiende eeuw was gemaakt en sindsdien, omdat het manuscript zo goed als ontoegankelijk bleef, door alle uitgevers en vertalers werd overgenomen. De publicatie werd mogelijk dankzij een sensationele aankoop van de Franse Bibliothèque Nationale, maar getuigt misschien vooral van de groeiende populariteit van een auteur die Sade nu al sinds enkele decennia lijkt af te lossen als boegbeeld voor een libertijnse levenskunst.
1002 Auto-recycling in Ghana
Bram Esser
In Ghana, in de stad Kumasi, is een wijk waar naar schatting 200.000 ambachtslieden werken aan tweede- en derdehands auto’s uit Europa. Bestelwagens krijgen stoelen en ramen zodat ze gebruikt kunnen worden voor personentransport. Vrachtwagens worden verlengd, krijgen stalen bladveren en extra assen zodat er in plaats van tien ton ineens dertig ton mee vervoerd kan worden. De auteur ging erheen, om te kijken, om er te leren van de recyclingindustrie, om te weten wat er met onze afgedankte auto’s gebeurt. Hoe ziet het Afrikaanse verlangen naar mobiliteit eruit?

F O R U M

1011 ‘De meervoudige identiteit is een rijkdom’
Marc Kregting
1016 Familie
Pieter Anton van Gennip
1021 Integratie of discriminatie? Over antieke gehandicaptenhumor
Toon Van Houdt

P O D I U M

1026 Jane Campions Top of the Lake. Grote cinema op het kleine scherm
Ivo De Kock
1032 Nostalgisch en koningsgezind. Joseph Roth in de Lage Landen
Stijn Vanclooster
1037 Marianne, Dirk
Klaas Tindemans