D R I F T

99 Vrede?
Herman Simissen
101 Wielrennen tussen fictie en non-fictie
Stijn Geudens
Dit jaar is het een eeuw geleden dat de eerste Ronde van Vlaanderen werd verreden. Stichter van de Ronde en tevens wegbereider van de wielrennerij en de sportjournalistiek in onze regio was Karel Van Wijnendaele. Zijn herinneringen schreef hij neer in de klassieker Het rijke Vlaamsche wielerleven (1943). Het boek balanceert op de grens van literatuur en non-fictie, van mythe en werkelijkheid. En dat kan men ook zeggen van het wielrennen zelf.
110 Als Europa bestaat – bestaat er dan Europese architectuur?
Christophe Van Gerrewey
Europa wordt zelden aan de hand van de Europese architectuur gedefinieerd. Recentelijk heeft de Nederlandse criticus Hans Ibelings nochtans het boek Europese architectuur vanaf 1890 gepubliceerd. Hij plaatst zich daarmee in een lange traditie, die een glorieuze aanvang neemt in 1943 bij de Britse historicus Pevsner. Vanuit een lezing van gelijkaardige historische en theoretische teksten, dringt de vraag zich op of Europa en architectuur niet veel meer gemeen hebben dan meestal wordt aangenomen.
120 Herinnering en dissonanties: van Bratislava naar Krakau
Luc Rasson
‘Donker toerisme’ – het bezoeken van herinneringsplaatsen waar collectief geweld heeft plaatsgevonden – is niet los te denken van fenomenen van dissonantie: de ervaring van een breuk tussen de historische feiten en de manier waarop we ze vandaag assimileren. Dissonanties hebben te maken met de menselijke natuur – niet iedereen gedraagt zich op een adequate wijze in bijvoorbeeld Auschwitz – maar ze kunnen ook voortkomen uit de ideologische behoefte om een bepaald (nationalistisch) verhaal in de verf te zetten. Dit blijkt het geval te zijn in sommige postcommunistische democratieën.
133 Honderd jaar ‘Le Sacre du Printemps’. Het succes van een schandaal
Arnoud Heerings
De première van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky op 29 mei 1913 in Parijs – binnenkort precies honderd jaar geleden – eindigde in een rel. Tegenstanders van het stuk probeerden met geschreeuw de voortgang van de voorstelling te verijdelen. Toch zou precies dit ballet een zegetocht over de muziekpodia van de wereld maken. Dit was echter niet mogelijk zonder verloochening van de roots van het stuk door de componist.

F O R U M

144 De bekoring van de onttovering
Herbert De Vriese
150 Waarom het onzichtbare niet zal verdwijnen
Bruno Segers
155 Een dichtgeklapte wereld
Pieter Anton van Gennip
160 Wiens Amerika?
Lex van der Wagt

P O D I U M

165 ‘The Story of Film’. Het wonderlijke verhaal van de zevende kunst
Ivo De Kock
171 De Acht. Hongarijes highway naar de moderne schilderkunst
Stijn Vanclooster
176 De identiteitskaart van Aphrodite
Annemarie Estor
181 Antieke stress. Arbeid en ziekte in het oude Rome
Toon Van Houdt

B O E K E N

Jürgen Mettepenningen, Kan een nieuw concilie de kerk redden? Vragen bij de verjaardag van Vaticanum II * Marin Terpstra (red.), Onenigheid en gemeenschap. Basisboek politieke filosofie * Jan Knopf, Bertolt Brecht. Lebenskunst in finsteren Zeiten. Biografie * Simone Lenaerts, De onvervangbare.