3 Geachte lezers
Herman Simissen
4 Kleurlithografieën van Charles van Gisbergen
Joris Gerits
6 ‘Mondige stilte’: uitslag essaywedstrijd 2011
Walter Weyns
7 ‘Ook wij zijn de ander’. Brief van een voorbijgaande generatie
David Dessin
17 Over de moderniteit van Freuds psychoanalytische behandeling
Paul Moyaert
De psychoanalytische behandeling hoort thuis in de eeuwenoude zoektocht naar wat mensen die geestelijk bezwaard zijn opnieuw levenskrachtiger kan maken. Het bijzondere karakter van Freuds behandeling moet worden gezien in het licht van zijn permanente aansporing om vrij te associëren en via de vrije associatie de oneindige gedachteproductie van de geest zo dicht mogelijk te volgen. De methode is daarbij tegelijk het doel. Wat genezend werkt, is dat de geest met een grenzeloze nieuwsgierigheid die eigenaardige producties exploreert.
31 Varkens en persvrijheid. Waarom ‘Animal Farm’ bijna niet was verschenen
Herman Simissen
Animal Farm is het door critici meest gewaardeerde en het meest verkochte boek van de Engelse schrijver George Orwell. Toch kostte het hem de grootste moeite het boek gepubliceerd te krijgen. Herkende men de literaire kwaliteiten van deze fabel niet, of waren er andere overwegingen in het spel?
42 Van klassieke naar moderne literatuur. Roland Barthes over het grensgeval Sade
Lode Lauwaert
Nog steeds zijn schrijvers, psychologen en filosofen geïnteresseerd in het literaire oeuvre van markies de Sade. Ook in het midden van de vorige eeuw schreven toonaangevende filosofen over het oeuvre van de befaamde markies. Een van hen was de Franse filosoof en literaire criticus Roland Barthes die in Sade, Fourier, Loyola twee essays over Sade publiceerde. Daarin stelde hij onder meer dat Sades literatuur zich op de grens tussen klassieke en moderne literatuur bevindt

F O R U M

52 Gedaan met gokken
Harold Polis
57 De val van Prometheus. Ton Lemaire en John Gray over de vooruitgangsmythe
Léonne van der Weegen
62 Een parabel over het Interbellum. 1927 en de artistieke bewoners van een biografisch woordenboek
Rajesh Heynickx

P O D I U M

69 Zakenmanschap en humanisme. De biografie van Willem Elsschot
Stijn Vanclooster
74 Athenaeum: Tegen de stroom in
Wam de Moor
81 Wenen. Wat er zich écht afspeelde
Klaas Tindemans

B O E K E N

Didier Pollefeyt, Hans Debel en Anthony Dupont (red.), Als gist in het deeg. Uitdagende stemmen voor geloofscommunicatie en levensbeschouwende reflectie in het godsdienstonderwijs * Bodo Brinkmann, Katharina Georgi (red.), Konrad Witz * Esther Freud, Een kwestie van geluk omerische hymnen * Luc Corluy, De Spaanse conquista en reconquista 711-1492. Acht eeuwen moeizaam samenleven tussen christenen, moslims en joden * Harry Jansen, Triptiek van de tijd. Geschiedenis in drievoud.