771 Bij de Pieter Gillislezing 2010 
Patrick Loobuyck
773 Diversiteit in de stad als politieke uitdaging 
Ahmed Aboutaleb
Op 21 april 2010 hield Ahmed Aboutaleb de derde Pieter Gillislezing. Hij is de eerste allochtone burgemeester van Europa, en wel te Rotterdam. Deze stad telt meer dan 170 nationaliteiten en de meerderheid van de bevolking is van vreemde afkomst. Aboutaleb geld al geruime tijd een als van de meest belangrijke ‘allochtone gezichten’ uit de Partij van de Arbeid en vertolkt binnen de Nederlandse politiek een eigen stem in het diversiteitsdebat. Zijn lezing wilde daar andermaal van getuigen.
782 Thomas More en het doodgeknepen kind van moderniteit en tolerantie 
Wim François
In zijn Utopia (1516) beschreef Thomas More de ideale Commonwealth waarin open debat en religieuze tolerantie een duidelijke plaats hebben. Als kanselier ontpopte dezelfde More zich later als een notoir ketterjager. Een mogelijke verklaring voor deze schijnbaar verrassende omslag is dat More de protestantse doctrine van de rechtvaardiging door het geloof alleen beschouwde als een gevaarlijke ondergraving van de deugdenmoraal, die de poort opende voor seksuele losbandigheid en sociale chaos. En uiteindelijk stierf More zelf als martelaar, voor het katholieke geloof.
795 ‘De eenentwintigste eeuw zal cultureel zijn of niet zijn’. Over De ontregeling van de wereld van Amin Maalouf
Barbara Segaert
Maalouf nodigt uit tot een reflectie over de actuele mondiale uitdagingen, de islam en het Westen, de mondialisering en de rol van taal en cultuur. Hij wijt de ontregeling van de samenleving minder aan een botsing tussen culturen dan aan de uitputting van de beschaving. Het identitaire en communautaire denken stelt hij ter discussie, en komt tot het besluit dat de grote strijd van deze eeuw zal worden geleverd op vlak van de migratie. Daarbij vormt Europa het laboratorium van de culturele diversiteit.
804 ‘A tale told by a liberal’. Dirk Verhofstadt over Pius XII
Herman Simissen
Bij een breed publiek is rond Pius XII het beeld ontstaan van de zwijgende paus, die zich niet verzette, niet uitsprak tegen de vervolging van de Europese joden door de nationaalsocialisten, of zelfs heimelijk sympathiseerde met deze vervolging. Ook een recente studie van de Vlaamse jurist en communicatiewetenschapper Dirk Verhofstadt doet mee aan die profanatie. Maar werd dat beeld eigenlijk niet al meer dan eens tot in het detail weerlegd? En waarop is Verhofstadts argumentatie gestoeld?
815 Superman voor een nieuwe supermacht? Over Luiz Inacio Lula da Silva 
Luk Corluy
Letterlijk begonnen op straat, als twaalfjarige schoenpoetser, werkte Lula zich via Braziliaanse vakbonden langzaam op. Tot hij in 2002 de hoogste positie van het land verwierf – die van president. Nu zijn ambtstermijnen bijna voorbij zijn, is het tijd voor een terugblik. Lula zette zich in voor een duurzaam kapitalisme. Behalve economische groei wilde hij ook sociaal beleid nastreven. Is Lula, die tijdens zijn presidentschap moest afrekenen met de kredietcrisis, daarin geslaagd? Welke rol speelde het buitenland en het milieu in zijn politiek? Wie volgt hem op?

F O R U M

825 We are the champions
Pieter Anton van Gennip
830 Joden en Polen: a tragedy of errors
Ludo Abicht

P O D I U M

834 Het leven begint bij dertig
Harold Polis
838 Toch meer iets van het vrije Westen?! Over Coming Out van Heiner Carow
Anja Fricke
843 Een nieuwe Ilias
Vincent Hunink

B O E K E N

H. Snoek, Een huis om in te wonen * W. Lindwer en H. Pool (red.), From Jerusalem with Love * G. Dierickx, De buitenkant van de religie * T. Lemaire, De val van Prometheus * J. Hendrickx, Vlaanderen en zijn buitenlandse betrekkingen * S. Bourget, Sexe, mort et sacrifice dans la religion mochica * E.E. de Bock, Inca’s Capac Hucha * B. Vlierhuis, E. Woltjes, J. Dera en S. Marie (red.), Nog een lente * G. Winter (red.), Belgisch Congo gefilmd door Gérard De Boe, André Cauvin & Ernest Genval * C. Stallaert, Naar eigen beeld en gelijkenis.