Zwart wit woke. Op zoek naar nuance. Zo luidt de titel van de nieuwe essaybundel van Streven Vrijplaats. Wij nodigen je graag uit om op 10 mei 2022 mee te debatteren over enkele stellingen uit deze essaybundel. Debatvoerders van dienst zijn Annalise Delbouille, Ana Van Liedekerke, Guy Vanheeswijck en Walter Weyns. Naderhand biedt de Leerstoel Rector Dhanis de aanwezigen een receptie aan én een exemplaar van de bundel. 

De titel van de bundel verwijst naar de uitdrukking ‘stay woke’. Wees ‘wakker’; wees aandachtig voor openlijke, verhulde, maar ook onbewuste vormen van racisme, seksisme, homo- of transhaat en andere vormen van onrecht, uitsluiting en discriminatie. ‘Woke’ betekent ook dat allerlei gewoonten afgebroken moeten worden: standbeelden van bepaalde historische figuren, oeuvres van bepaalde schrijvers, elementen van onze taal. De taal is volgens velen namelijk een groot reservoir van ingesleten vooroordelen en beledigingen jegens minderheden.

Sinds het ontstaan van de woke-beweging zijn er ook tegenstanders opgestaan, mensen die menen dat het voor de bestrijding van onrecht, uitsluiting en discriminatie niet nodig is om zaken af te voeren of te cancelen. Het debat tussen beide groepen heeft zich in de loop van de tijd verhard. Het is uitgemond in een strijd om de vraag wie er nog recht van spreken heeft. Wie er überhaupt nog iets mág zeggen.

Boven de loopgraven hangt momenteel de dreiging van fundamenteel onbegrip. Hoe uit deze impasse te geraken? Via vraag en antwoord, woord en wederwoord wil de Leerstoel Rector Dhanis doorstoten tot op het niveau van de basisvooronderstellingen, en daar de confrontatie aangaan. Welkom op dit publieke debat rond een aantal stellingen uit Zwart wit woke.

Kom je ook? Meld je hier aan!