Een economie van het vertrouwen, zo heet het nieuwste themacahier van Streven Vrijplaats en leerstoel Economie van de Hoop. We nodigen je graag uit op 21 december om mee uit te zoeken hoe vertrouwen de basis vormt van onze beroepsactiviteiten en wat de bouwstenen van een economie van het vertrouwen zijn. Wil Derske levert een reflectie op de artikelen, waarna Joost Callens, Dirk Holemans, Inge Jonckheere en Nynke van Uffelen in debat gaan. De essaybundel en een receptie worden gratis aangeboden aan alle bezoekers.  

“Zonder elkaar te vertrouwen is het leven bijna onmogelijk”, schrijft Luk Bouckaert in Een economie van het vertrouwen, het nieuwe themacahier van de leerstoel Economie van de Hoop en Streven Vrijplaats. Bouckaert gaat verder: “ook onze beroepsactiviteiten steunen voor een deel op relaties van wederzijds vertrouwen.” Iedereen beseft het wel, vertrouwen is ook de smeerolie van onze economie.

Zonder het vertrouwen van de klant in het bedrijf bij zijn aankoop, zonder het vertrouwen in je baas, zonder het vertrouwen in ons geld, werkt de economie niet. En toch is een gezonde portie wantrouwen vaak ook onmisbaar. Hoe kunnen we een balans tussen vertrouwen en wantrouwen garanderen in de economie? Wat leert de geschiedenis ons over het belang van vertrouwen in economie? Wat zijn vandaag de bouwstenen voor een economie van het vertrouwen? Waarop dient gelet om vertrouwen in een digitale economie mogelijk te maken? Op welke manier roept ook de klimaatverandering ons op tot vertrouwen?

Onder meer deze vragen over een kwetsbaar en beproefd vertrouwen in economie vormen het uitgangspunt van deze avond.

Het cahier is een uitgave van de Leerstoel Economie van de Hoop en Streven Vrijplaats (december 2022), in samenwerking met UCSIAZe werd samengesteld door Streven Vrijplaats-redactieleden Ludo Abicht, Brecht Daneels, Wil Derkse, Annemarie Estor, Gilke Gunst, Hendrik Opdebeeck, Guido Vanheeswijck en Nynke van Uffelen. De bijdragen in het nummer zijn onder andere van de hand van Onora O’Neill, Guy Vanheeswijck, Dirk Holemans, Wil Derkse, Inge Jonckheere en nog vele andere denkers en jonge studenten. De essaybundel is gratis voor bezoekers van de presentatie op 21 december 2022.

Van 19u tot 20u50, met gratis receptie achteraf.

Kom je ook? Schrijf je dan hier in.