Boekbespreking gepubliceerd in het mei-juninummer van Streven, 2019

Panc Beentjes*

In het jaar 2018, waarin de moderne staat Israël zeventig jaar bestaat, publiceert Meindert Dijkstra, emeritus predikant van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), oud-docent aan het Evangelisch-Koptische Seminarie te Caïro en voormalig universitair docent Oude Testament aan de Universiteit Utrecht, een fors boek waarin het nu juist niet gaat over die afgelopen zeventig jaar, maar over de voorgeschiedenis van Israël en Palestina die al in de dertiende eeuw voor Christus begint. Dat is de periode dat beiden nog een groep migranten zijn op zoek naar een vaste woon- en verblijfplaats in Kanaän. Dit boek volgt hun spoor tot aan de Eerste Wereldoorlog.

Men kan dit boek lezen als een regionale geschiedschrijving van Palestina en Jordanië inclusief Israël in het licht van modern historisch en archeologisch onderzoek. Dit boek helpt vooral te begrijpen waarom de Palestijnen, wat ook hun herkomst is geweest en waar ze nu ook wonen, al eeuwenlang geworteld zijn in hun erfgoed Palestina en nog altijd recht hebben op een eigen land, volk en staat. Het is daarom veelzeggend dat het overgrote deel van de publicaties over Palestina en het Palestijnse volk niet verder teruggaan dan het begin van de twintigste eeuw, de opmaat naar de stichting van de staat Israël.

Velen waren er toentertijd nog diep van overtuigd dat het land nagenoeg onbewoond was. Dijkstra laat zien dat de Palestijnen al vele eeuwen eerder niet weg te denken zijn uit de geschiedenis van de regio. Des te schrijnender is het Palestijnse verhaal van verloren land en het verlies van erfgoed. Dit boek zorgt ervoor dat ook hun stem moet worden gehoord en dat hun geschiedenis zich zeker niet dient te beperken tot de afgelopen zeventig jaar, wanneer de staat Israël in beeld komt.

Palestinians try to put out fire in an olive grove near the West Bank village of Burin, near Nablus, Monday, June .3, 2013. Palestinian witnesses say Jewish settlers from Yitzhar settlement set fire to an olive grove. Palestinians say a fire has ripped through their lands in the northern West Bank, scorching several acres (hectares) of olive and almonds groves. Nimir Tirawi of the village of Burin says the fire began when hardline Jews from the nearby settlement of Yitzhar lit the blaze Monday. (AP Photo/Nasser Ishtayeh)

Het lezen van dit boek vergt wel de nodige inspanning van de lezer. Elk van de veertien hoofdstukken, die steeds een bepaalde periode van de lange geschiedenis beschrijven, staat namelijk bol van namen – van koningen, van regio’s, van plaatsen – en uiteraard ook van jaartallen. Het boek kent daarom een uitgebreid register van persoonsnamen en geografische namen (blz. 315-328). Bij elk hoofdstuk is een bibliografie opgenomen en een uitgebreid notenapparaat. 35 zwartwitafbeeldingen ondersteunen de teksten.

 

Meindert Dijkstra, Palestina en Israël. Een verzwegen geschiedenis, uitgeverij Boekencentrum, Utrecht, 2018, 352 blz., 24,99 euro, ISBN 9789023954750.

 

Waardeert u de gratis artikelen en boekbesprekingen op deze site? Steun ons! 

[doneren_met_mollie]