Begin september 2018 zonden filosofiehuis Het zoekend hert en cultureel maatschappelijk tijdschrift Streven een oproep de wereld in, omdat wij samen op zoek waren naar jonge en diverse stemmen die op literaire of poëtische wijze filosofisch kunnen reflecteren. Intussen zijn die stemmen ontdekt.

De selectiecommissie, bestaande uit Ludo Abicht, Tinneke Beeckman, Annemarie Estor, Eddy Strauven, Walter Van Dam en Walter Weyns, vond het niet eenvoudig te schiften in de verrassende verzameling van 34 kwaliteitsvolle kandidaten. Maar vandaag kunnen we de elf jonge denkers en schrijvers die werden gekozen feestelijk aan u voorstellen:

Mira Aluç – Samira Atillah – Inge De Bal – Yousra Benfquih – Liselotte Cortoos – Michiel Cox – Imane Kostet – Bert Leysen – Ruben Macquoy – Simon Marijsse – Sebastian Müngersdorff

Wij noemen deze creatieve denkers en schrijvers ‘De Tegenhangers’ omdat we van hen nieuwe, aparte, eventueel eigenzinnige perspectieven verwachten. De opdracht aan hen is dat zij elk reflecteren over een van de lezingen in het filosofische programma ‘Denkers van de intieme inkeer. Over het verlangen naar verstilling’ van Het zoekend hert. Vervolgens zullen zij hun tekstcreatie in Streven mogen publiceren. Dat kan gaan om filosofische essays, gedichten of andere literaire werkstukken. Mede dankzij de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) kunnen zij hiervoor gehonoreerd worden.

Heel diverse achtergronden

De geselecteerde kandidaten zijn jonger dan 33 jaar en veelal twintigers. Het zijn mannen en vrouwen met heel diverse achtergronden, met voorouders uit oosterse en westerse landen. Naast junior en senior filosofen kunnen we spreken van activisten, metaforische en niet-metaforische ballingen, en hun beroepen lopen uiteen: er is een huisarts bij, een etnograaf, een jurist, een pianiste, een woordkunstenares en een beeldend kunstenaar.

Wij feliciteren deze beloftevolle tegenhangers alvast van harte, namens Het zoekend hert en Streven.

Voor meer informatie over ‘De Tegenhangers’: www.hetzoekendhert.bewww.tijdschriftstreven.be.

MET EEN ABONNEMENT HELPT U STREVEN  IN ZIJN VOORTBESTAAN
(ÉN ONTVANGT U ALLE GEDRUKTE NUMMERS OP UW DEURMAT)!